Thursday, 27 November 2014 @ 12:36 pm
+ comment (1)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone. 
OK, as you well known, my friends and I have been to 
Banten, Indonesia for so-called 'lawatan sambil belajar'.
Har. Let me tell you the story from A-Z, from the first day
until now, the second last day.
[ WARNING: THIS IS GOING TO BE A VERYY LONG POST. ]
So the story begins...


We arrived at the airport on 23th November 2014, 
at 11 am or so I thought. But picture below shows we at
KLIA before departing to Indonesia.



After we had arrived, our tour guides had been waiting for us at
the bus. They are Bu Reny, Pak Taufiq dan Pak Rifki. Aha, I hope
I am spelling their names right. Ngehehe. Below is the picture of
our pretty Bu Reny. She was so friendly and sporting.

Then we went to our Homestay at Ciceri, I guess so.
The homestay was okay, and the owner of the homestay was
really kind and nice, since she has always helped us by preparing
our meals and cleaning our dishes.


Later that evening, we visited a place that we called
The Menara since we did not really remember its name.
Ahahaha sorry! xD Please don't be mad ya.



And so on.
The journey is too long 
but it is okay. I will continue soon at Part 3.
Wait for me, ok?
^^

Sekian.

+ comment (1) | back to top?


Tuesday, 25 November 2014 @ 9:51 am
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Hello, Ray is at Malaysia now! :D
Haha; as you know, I am here to learn more about
web designing, repair computers, and others that
IT-related. I would love to put some pictures,
but maybe later, when I back to Malaysia.
Okay?
In class now, kiranya I am menyambil. Ahaha.
Okay bye.
Do not miss me :3

Sekian//

+ comment (0) | back to top?


Friday, 21 November 2014 @ 8:28 am
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.


So yeah. Dah start cuti akhir tahun, akhirnya!!
Mari berjimba bersama. //joget
Ahaha. Gembiralah jugak kot tapi sejujurnya dari
semalam lagi aku dok fikir,
"weh nak buat masa cuti ni? weh nak buat apa?"
Walaupun hakikatnya aku rasa aku akan jadi sibuk.
Kenapa? Ha okey kat sini lah aku nak
list down beberapa perkara yang aku akan buat
waktu cuti ni.
Sila bagi aku semangat. Jangan berani cakap
ya semua ini sembang. Nak cakap macam tu,
cakap lepas cuti ni. Hahahaks. Okey listing time.

1. Pergi tuisyen - utk subjek baru.
2. Packing things for Indonesia and others.
3. Belajar memandu?
4. Finish up all the novels.
5. New songs and stories.
6. CS on the go with Nani and Naura.
7. CF? //geleng-taktahu.
8. Buy things for dorm next year.
9. Hoorah homework!
10. Preparing to face despair on 22/12.


Okey. Ada lagi sebenarnya tapi aku dah tak ingat
dan malas nak ingat. Nanti bila dah teringat aku
akan taip ye. Tak janji lah! In shaa Allah jer. 
Heh heh.
Cuba perhatikan nombor lapan tu.
Baca dan fahami ayat tersebut. //skema dush
Okey ha sebenarnya, tahun depan aku terpaksa menjadi
ketua dorm.
//tunduk-applause
Hahah pening kepala jugak sebenarnya. Baru
nak mula fikir, okey next year aku akan relaks,
just fokus on study and ko-ko activities.
Dan tiba-tiba BAM kau diarahkan untuk
menghadap semua dormmates kau dan pastikan
diorang tak buat pasal.
Ngee. Jadah?
Cerita sebenarnya acamni, sebenarnya
Iman yang nak jadi KD [ketua dorm], tapi
tup-tup Iman dilantik jadi S/U blok pulak.
Jadi tinggallah aku jer yang menjadi
pilihan untuk jadi KD.
Haihs. Dugaaan~
Apa pun, kalau tu dah jadi tanggungjawab aku,
maksudnya aku kena laksanakanlah, kan?
Am going to do what I can, as long as , semua benda
terkawal. Gitu pun dah cukup kan? 
Next year , semua geng satu batch aku yang akan
lead blok dan kebanyakan majlis, jadi nak tak nak
kitorang kena lah buat. Yang penting,
NEVER GIVE UP!
Poyo gila ayat atas ni. Okey ignore.
Semoga semua orang--
eh jap jap. Aku nak buat ucapan bagai ni
macam dah 31 Disember padahal baru
mula cuti.
Okey. Aku buat ucapan nanti ya?
Babai.
Take care, nanti bercuti jangan lupa
berkongsi cerita dengan orang di sini. 
Lek, aku pun akan bercerita.
Okey? Okey.
Jaga diri.
Nah Patrick gives you love.


Haha! XD
Sekian.

+ comment (0) | back to top?


Sunday, 16 November 2014 @ 8:37 pm
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Yuhuuu! Sihat tak? Haha.
Aku tak ada banyak masa senanya. Kena update dengan
pantas. Heheh. Okey, kali ni aku nak cerita pasal
lawatan aku dengan formmate aku ke satu sekolah sukan di
Johor ni. Nak klu? Tak best ah beritahu directly.

1) Sekolah sukan yang mempunyai semua kemudahan
dalam kalangan sekolah sukan di asia tenggara.
2) Ramai atlet terkenal datang dari situ macam Apek.

Dah cukup klu dah rasanya. Sila google sekarang.
Takpun aku beritahu terang tang tang je eh. Heh heh.
Kitorang pergi ke Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail.
Pernah dengar tak?
Mesti lah pernah kan. Haha.
Mungkin kalau bagi korang gambar, baru korang tahu kot.
Kawan aku, >Hana< dah ambik banyak gambar dah,
siap simpan dalam kamera dia.
Tapi masalahnya sekarang aku tengah guna chrome book.
Buat sesiapa yang pernah guna benda ni,
mesti faham perasaan aku.
TT^TT
Dia tak boleh nak buka folder dalam SD Card
ni sebab apa entah. Not supported mungkin.
//
Anyway, serius cakap.
Sekolah tu besar dan mahal gila.
Serius ni. Serius.
Ada padang, dewan serbaguna untuk netballers,
tempat golf, tennis, swimming pool dll
 dan paling terbaru ialah tempat
boling. Fuh. Malangnya aku tak sempat nak
singgah tempat boling dan pool.
//sedih
Hahah. Pastu, aku memang berani bet bebudak
kat sana semua sihat-sihat. Pemakanan dan
kebajikan diorang sungguhlah dijaga. Untung betul.
Sudahlah tinggi-tinggi dan fit-fit semuanya.
Gerun.
Tadi kumpulan netballers mereka adakan
friendly match dengan kawan-kawan aku.
Tapi tema kawan-kawan aku ni bukan
100% netballers lah. Bergabung semua
hoki, basket, yang ada pengalaman bagai.
Siapa menang?
Haha. Obviously mereka. Dah tetiap hari
praktis berjam-jam. 
Effort never betraysthey say.
Betullah tu kot. Aku bila dah melangkah masuk
sekolah tu dan tengok para pelajarnya,
jujur terus aku terfikir,
"aku tak nak dan tak boleh masuk sini."
Bila fikir macam tu, mestilah ada sebab-sebabnya
dan antaranya adalah kerana aku sungguhlah
tak aktif dan bukan budak sukan //nangis.
Aku rasa kalau aku masuk pun, first day
pun mungkin dah fed-up dengan ketangkasan
dan semangat diorang. fuh fuh.
//
Apa pun, memang aku berharap sangat
ada lawatan apa-apa esok dan lusa sampai
hari balik sebab aku taknak duduk sekolah ni.
Waaaa.
Nasib baik balik forever and after tulat.
Jahat betul la aku ni. Hm, terfikir,
apa perasaan aku nanti bila dah keluar sekolah ni.
Mesti rindu kan?
Rindu suasana dan kawan-kawan la semestinya.
Semestinya.
Ok bye.
Aku memohon keampunan dan sorry sesangat
sebab tak dapat post gambar dan kesilapan
aku dalam post ini. Apa pun, terima kasih sebab
baca.
Babai.

tumblr_mgbwviJXQi1roluzro1_500.gif (450×253)
Sekian.

+ comment (0) | back to top?


Friday, 14 November 2014 @ 7:46 pm
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Haaaai. Saya berasa gembira setiap kali weekend.
Haha. Poyo sekejap.
Okey. For your information, aku ni budak silat.
Silat apa ekk?
Ha. Kalau nak tahu, tanya >manusia ini<
Sebab dia pun belajar silat yang sama dengan aku.
Tapi sekolah lain-lain la ofc. xD
Gedik la pulak budak ni. Cakap directly je lah.
Haha. Aku paham aku paham.
Sebenarnya, aku ni baru je belajar Silat Gayong.
Baru mula tahun lepas.
'Bongsu lagi ni...'
Betullah tu. Hihok. Tapi aku dengan teammate aku
semua pergi SK Nusantara untuk ambil ujian untuk
naik bengkung. 
Kredit kepada Persatuan Seni Silat Pusaka Gayong Gelang Patah Johor.
Ha punya la panjang nama persatuan kesayangan aku tu.
Chegu-chegu yang bagi markah tadi ialah Cikgu Yadi @ Hadi,
Cikgu Afiq dan lagi sorang. [maaf xD]
///
Jadi, kat sana ada la 3 sekolah menengah (termasuk kami) dan 3
sekolah rendah. Best la jugak. Aku hakikatnya nak juga
bergaul dengan bebudak sekolah lain tapi terasa segan dan
gerun pula. Semua sekolah lain macam terror dan macam
dah kenal rapat dengan antara satu sama lain.
So aku terasa asing ah.
Ngee.
Layan.
Esok ada lagi kursusnya, cuma esok mula dari
pagi. Kena la kekal bangun selepas Subuh esok hee.
>_<
Kbai. Esok kalau rajin aku update lagi. 
Bai.

Nah dedicate.
JBA1127.jpg (300×225)

Sekian.



+ comment (0) | back to top?


Wednesday, 12 November 2014 @ 8:33 pm
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Siapa pernah pergi ke Legoland?
Legoland yang dekat Johor Bahru, Malaysia tu ya
harap maklum buat sesiapa yang kebingungan. xD
Ok, seperti yang korang tahu,
aku and the gang ni kan pelajar tingkatan 3 yang dah habis PT3,
kami memang dah tak ada kerja dah.
Lifeless je duh.
So kitorang pergi la lawatan ke Legolang. [Legoland].
Eeeeppppp.
Berhentiiiii.
Sila buang perkataan kitorang dalam ayat di atas.
Sebab aku rasa perkataan yang sesuai ialah,
'So diorang pergi la lawatan ke Legolang.'
Sebab apa?
Sebab aku tak pergi!
*lari sambil meraung*
Yelah, sapa suruh aku extend sekolah hari tu,
jadi takde sapa nak bayarkan bayaran aku untuk ke 
Legoland dan dan aku tak dapat pergi.
Meraung, serius cakap. Bayangkanlah,
semua orang dapat pergi kecuali kau dan 8 orang
budak lain yang formmate juga tapi tak berapa nak rapat.
Grr.

"Eleh dia tak pergi tapi nak update gak pasai Legoland."
Haha. So what?
Aku rasa nak update, aku hupdate lah. Nak
menceritakan sang kisah gadis yang kepiluan pada hari ini.
Ha sedih. xD
Tapi, kami 9 orang ni pun masih diberi perhatian oleh guru.
Kami diberikan 'tugas khas'.
Yakni...
drum rolls
CAT BATU DEPAN DEWAN MAKAN!
*buat muka*
Serius, I am being so dead serious right now.
Aku tak tahulah kenapa ada juga orang diberi tugas semacam tu sekali.
Cat batu, warna JDT. Harhar.
Tapi layan je ah. Buat je kerja tu. Last-last cikgu belanja jugak
kan sorang RM3.50. Kira halal la. Plus-plus aiskrim
kacang yang diberi Ustazah Nik Kasma omey.
Hiii.
Okeylah.
Kalau aku pergi Legoland betul-betul nanti , aku update
dengan serius ya xD
Ni aku saje nak isi masa kosong ulalala~
Papai.

Sekian.


+ comment (0) | back to top?


Tuesday, 11 November 2014 @ 9:50 pm
+ comment (2)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Siapa kat sini pernah rasa kesakitan?
Eheh, bukan kesakitan yang jatuh basikal longkang sampai
berdarah pastu menangis lari kat mak tu. Bukan. Bukan
kesakitan yang akan sembuh dari masa ke masa.
Ini kesakitan yang susah nak sembuh.
Bila dah sembuh, akan tinggalkan parut.
Aku maafkan kau tapi aku takkan lupakan apa yang kau dah buat
jenis punya luka. Gitu ah. Tapi aku punya cerita
ni macam melencong sikit ah daripada mukadimah ni.
Hmm...
Selama ni, aku jarang merasai luka.
Jujur cakaplah.
Aku rasa macam ada sesuatu atau ada satu border yang
menghalang aku daripada terus jatuh ke dalam keperitan.
Entahlah. Rasanya.
Selama ni aku tak rasa luka. Aku tahu luka. Jujur ni. Aku tahu
daripada pengalaman orang sekeliling, cerita, televisyen, radio,
kawan-kawan, novel and so on. Aku tahu untuk tak percayakan
seseorang dan tahu apa perasaan kena betray, kononnyalah.
Aku tahu semua orang akan pergi.
Aku tahu bila kau nampak sendiri pengkhianatan depan mata kau.
Aku tahu kesakitan tu kalau nampak orang tersayang terluka.
Aku tahu.
Tapi aku tak pernah rasa.
Keling, kan? Susah nak faham? Tak payahlah faham.
Baca jer. Temani aku di sini.
Teruskan.
Jadi... bila berada di kalangan kawan-kawan, wajib ah
kekadang diorang ignore aku. Kadang-kadanglah. Sebab
sesetengah orang perlukan rest daripada aku. Tak semua
orang nak dengan seseorang untuk 24 jam jer. Mesti nak
ada orang lain gak. 
Tapi bila dah banyak kali kena tu.
Aku set-kan lah dalam otak aku,
"Ray, kau pengganggu. Kau pengganggu keamanan. Kau
mengganggu semua orang. Tak ramai sedih kalau kau takde.
Accept the fact."
"OKAY"
Aku cuma akan tahu yang aku ni mengganggu.
Kehadiran aku tak berapa dialu-alukan.
Aku tahulah.
Tapi tadi barulah aku tersedar.
Aku baru tersedar yang selama ni aku simpan sangat perasaan aku.
Aku baru tersedar,
OH AKU NI PENGGANGGU.
OH APA FUNGSI AKU.
OH APA DIA.
Apa diaaaaaa.
Aku jadi tak keruan. Aku jadi macam keliru.
Aku baru rasa.
Rasa macam terluka sangat. Macam pandangan mata orang menusuk
ke hati. Sikap endah tak endah kau. Baru aku tersedar, memang serius
aku cakap. Baru rasa.
Dapat rasa sangat aura-aura tu semua betapa aku tak dijemput.
Dan aku rasa esok diorang semua gi lawatan, aku tak ikut,
memang takde oranglah nak ingat kita, kan?
Oh yaaaa
Aku tahu yang orang akan melupakan kita dari masa ke masa,
tak payah cakap ah sayang tahap petala apa pun,
bila kehadiran aku dah lama takde kat sisi,
fuhhhh terus dilupakan.
Jangan risau. Aku tak terasa sangat.
Sebab aku pun buat macam tu.




Sekarang aku tak tahu nak buat apa.
Keliru mungkin?

+ comment (2) | back to top?


Monday, 10 November 2014 @ 7:47 pm
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Okey, hakikatnya, aku dah buat keputusan untuk 
menulis blog dalam Bahasa Melayu tapi ada la juga
kan selit-selit Inggerish sikit tu. Apa-apa pun, nak
MINTA MAAF sangat-sangat kepada
yang rasa-rasa dirinya lagi tua daripada penulis blog
ni atas kekasaran bahasa penggunaan "aku" di sini ya.
Okey.
Habis dah tulis mukadimah.
Perlu, eh? Hahah.
Padahal tak start apa pun lagi. Keling betullah.
Okey. Sebagaimana yang kalian agak-agak tahu,
aku sekarang dalam fasa ala-ala remaja gitu. Heh?
Jadi aku penuh dengan perasaan ingin tahu
dan selalu berada dalam kekeliruan. Cemtu ah.
Selalu keliru. Pasal arah tuju, pasal kawan-kawan,
pasal memori, pasal hidup, pasal semua benda lah. 
Lagi pulak senang terpengaruh tu. Fuh.
Jadi, kat sini aku nak cakap pasal kekeliruan aku
pasal perasaan,
mungkin?
Bukan sebarangan perasaan ah,
tapi perasaan ala-ala kasih sayang tu. [gelak sendiri]
Woi, ni bukan kasih sayang yang tarikan
antara berlawanan jantina tu.
Ni kasih sayang yang antara kawan dan ahli keluarga.
(Okey mungkin ada terlibat sikit dengan lawan jantina).
Aku mengaku, aku masih muda dan mentah
dan masih tak tahu apa-apa.
Tapi, okey, I am being brutally honest here,
bahawasanya aku tak dapat merasakan kasih sayang tu.
Aku tak dapat nak feel.
Memanglah aku dapat 'nampak' kasih sayang tu. Macam
orang tu kasi aku share sesuatu, bercerita, gembira nampak
aku, gelak sesama, tapi tu aku cuma nampak.
Macam mana nak feel?
Sejujurnya aku tak tahu macam mana nak rasa.
Tak dapat nak tangkap apa-apa feeling yang semua
orang cuba nak hantarkan kat aku.
Aku memanglah nampak care, ambil berat,
tapi tu sebab aku fikir, "dia pernah buat baik dengan aku."
So aku kena balas budi.
Macam tu lah, kan?
Aku rasalah...
Tapi bila aku nampak orang yang selalu temankan aku
tu mula melangkah pergi,
aku akan terasa sunyi dan lonely walaupun masih nampak
bayang-bayang orang itu lagi.
Okey okey. One bonus stupid question.
How does love feel?
:O
Hahaha.
Ha.
"Aku pun rasa macam ni. Kita sama. Lek."
Adakah korang fikir macam tu?
Sep sikit.

confused.jpg (500×336)
Sekian.

+ comment (0) | back to top?



Hey. You may call me Ray. I am Malaysian and proud to be the last 90s. Still young. Currently, in love with a few English bands like FOB, MCR, Skillet, Green Day, Simple Plan, BunkFace, One OK Rock, Alexandros and etc etc. Also like anime and good music. Life is quite busy lately but hey I still have to enjoy it before it ends right? Ask anything at Cbox! Woohoo!


Meganefetishh
Hana
Nichi
ShiroUsagi
Laika
Are-Qil
Apple
Dikna
Syira
KawaiiGurlz Rifa
Syafiya
Nai
Misaki
ChikiEnna


Najian
Maria
NadhiELF
HanaFlameHaze
AiSenpai
Ann
Kechek
Fara
HK
VivianIbra AnaLoque
Syahril
Anis
Ay
link

November 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
September 2013
October 2013
November 2013
December 2013
January 2014
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
August 2014
September 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
March 2015
April 2015
May 2015
July 2015
August 2015



designer
designer (blog)
code (navigations)
code (menus)
pattern
font
brushes
software