Saturday, 21 March 2015 @ 12:05 pm
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
It was late at night, and I was alone in front of
laptop while staring at a piece of paper. It was an
assignment, an Oral English Test or something like that.
And so I was thinking, what should I do?
Then I decided to do a public speaking, which entitled,
HOW TO BE HAPPY?


So yeah, since I've been doing researches about 
this topic, I thought, "hey why not if I share this
at blog? It'd be nice."
So here I am.

Here are the tips.

1) BE GRATEFUL / PRACTICE GRATITUDE
Many people say, if we are happy, then we will be grateful. But
is it really that happy people are grateful? We all know quite number
of people that have everything that it takes to be happy, but they are
not happy, because they want something else, they want more. And
we all know people who are always unfortunate but they are deeply
happy. They even radiate happiness. Why? Because they are grateful.
So it's gratefulness that makes us happy. Thus, we must learn to be
grateful for what we have and gifts we have received everyday instead
of keep whining for what we don't have or what other people have.

2) ENJOY NATURE
Other happiness results from getting outdoors include elevating
moods, bringing relaxation, increasing mental health and improving
self-esteem. According to a 2009 Journal of Epidemiology and 
Community Health study, people living within 1 kilometer of a park
or wooded area enjoy less anxiety and depression than those living
farther away. 

3) MOVE THE BODY / EXERCISE
Whatever movement inspires us, do it and observe the happiness
and freedom it brings. Also, take a short walk whenever we're free.
This helps us instantly relieves any heavy feelings. How do
exercise or physicalactivities relate to happiness? Here's the
explanation; Exercising can release 'happy chemicals' into our brain.
If you've never heard of it, dopamine is a chemical in the
brain called a neurotransmitter that's necessary for  feelings
of pleasure and happiness. And the depressing thing about it?
Scientists believe  that as we age,  we're constantly
losing our stores of dopamine. This is why
we need to constantly seek out experiences that release dopamine-
or that you need dopamine to do. And nothing is better than exercising
to increase your brain's dopamine production.

"The things that are best at [releasing dopamine] 
involve physical  activities. So aerobic exercise is probably 
one of the best releasers of dopamine." 
- Happpy, the movie.


Okay, of course, those tips are not all but I can't give more
as time is running out. I have to pack and go back to school (grunts).
I hope it will you, even a little!! ;D
(Yes, these tips are only
based on scientific researches).

Sekian.

+ comment (0) | back to top?


Thursday, 19 March 2015 @ 11:57 am
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.

fob//

Dedicate.
Susah kan nak puaskan hati semua orang?

Sekian.

+ comment (0) | back to top?


Monday, 16 March 2015 @ 9:20 pm
+ comment (0)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
So sekarang nak bercerita dalam Bahasa Melayu.
Kalau sesiapa tak paham Bahasa Melayu tu,
tak perlu baca.
Tapi kalau dah tak baca BM tu,
macam mana nak faham amaran ni ye dok?
Huhu.

Attention to those who can't read in Malay,
ignore this post and so long. Come again soon!

Okay dah. Cukup la tu kot.
Oh ya, cerita kat bawah ni, macam biasa,
bergantung kepada koranglah nak percaya ke tak.
Up to you as you are the readers.
I am just the lone storyteller.
Okey okey cerita nak mula. Action!
[ Z A M A N  B E R U B A H ]
---------------------------------------------------------

Tahun: 2014
Jam menunjukkan pukul 12.45 pagi. Aku pula
masih menulis rangka esei Sejarah yang bertajuk,
Perpaduan Kaum. Salah. bertema. Tajuk tu boleh pilih
sendiri kut. Jangan salah sangka, aku masih tingkatan 3.
Apa haramjadah tingkatan 3 dah buat esei Sejarah kan?
Aku tahu. Pelik. Nak buat macam mana,
ini bukan ke format terbaru PT3 tu, untuk bebudak
tingkatan 3. Dan batch aku ialah batch pertama sebagai
bahan ujikaji untuk melihat hasil sama ada PT3
ni boleh digunapakai pada masa hadapan atau tidak.
Puih itu semua.
Dan pada pukul 12.45 pagi itu, aku tidak
keseorangan. Syira, kedua dorm aku masih setia
menemani aku pepagi buta ini. Rasanya dia pun sibuk
buat Fizik atau Kimia, tang kiraan kot pasal dah
nak rosak dah kalkulator itu ditekannya. Kasihan.
Apalah dosa kalkulator itu agaknya?
Balik ke pangkal cerita.
Demi menghilangkan rasa kantuk yang semakin
gila menguasai, aku dan Syira berbual.
Macam biasa, Syira lah yang memulakan perbualan
memandangkan mulut aku ni macam ada jongkong emas
sikit. Berat semacam.

"Ray, next year kau nak jadi jahat ke
baik?" tanya Syira, ketua dorm yang
berumur 16 tahun pada masa itu. Aku tersenyum nipis
mendengarkan soalan itu. Yalah, tahun hadapan aku
pula yang menjadi tingkatan 4 dan mengambil alih
urusan dorm itu. Soalan lazim untuk pelajar tingkatan 3.
"Tak tahu. Tengoklah nanti," jawabku, perlahan.

"Hm. Kau jadi diri kau je la weh. Kalau kau nak tahu,
nanti next year ramai form four akan berubah.
Semua kawan-kawan yang kau rapat, semua nak
berubah bila dah form four. Semua nak try benda baru,
semua cari kawan baru, semua nak jadi gila. Jangan 
heranlah kalau batchmate kau , atau kawan yang kau
rapat tetiba dah tak rapat dengan kau," panjang lebar
Syira berkata-kata, tak padan dengan rasa mengantuknya
itu. 

Aku mengangkat kening aku. "Iya?"
"Iyaaa... betul. Tengoklah, dulu, aku dengan Ina,
Meletop, Yanti, Sunti, Mak Minah semua rapat,
selalu jalan compound beramai-ramai kot. Sekarang,
apa dah jadi?" bebel Syira lagi. Aku hanya mengangguk-
anggukkan kepala aku, melayan kerenah Syira. Lepas itu,
Syira berkata-kata lagi, "Tapi ada lagi satu faktor ni."

Aduhmak... faktor apa pula ni. Tapi demi menghargai
jasa Syira yang sanggup stay-up bersama-sama aku,
aku layankan lagi kerenahnya. "Faktor apa?" soalku. Dalam
diam-diam, aku ingin tahu juga. Alahai. Syira mengangkat
jarinya. "Faktor busy." Dan kening aku terangkat sekali.

"Busy. Percayalah cakap aku, nanti korang semua busy
gila nak mati sampai dah takde masa nak lepak sama-
sama. Sedar tak sedar nanti dah makin tak rapat," ucap
Syira sebelum menundukkan kepalanya untuk hadap
masalah kira-kiranya yang sangat serius itu. Aku pula
masih terkebil-kebil di situ, sebelum tersenyum lagi.
Tak mungkin jadi kat aku, bisik hatiku sebelum memerah
otak semula untuk esei Sejarah tersebut.

//

Tahun 2015
Aku mencucuk kedua-dua earphones aku ke
telinga aku. MP3 diambil dan beberapa saat kemudian,
lagu MCR yang bertajuk Famous Last Words mula berkumandang.
Aku mula membaca satu per satu emel yang dihantar
kepada diri ini. Kerja, kerja, sekolah, blah bluh blah.
Kertas TO-DO-LIST aku juga dibelek. 

1. Emel kat Cikgu Za pasal admin frog.
2. Kasi ustazah video.
3. Buat carta organisasi dorm.
4. Beli sugar paper (1), markers (3),
watercolours, wrappers (32).
5. Minta langsir dan hook from Dehu.
6. Malam Rabu ada meeting Silat kat kantin.
7. This week masuk Lab. Video Ms Raha
and LRK.
8. Pass-up kat Woushie pasal Ustazah.
9. Kasi balik jacket Chazo woi. Dah berkarat
dalam dorm.
10. RAY. LANGSIR. ASAP.
11. Praktis silat for comps.

Yadayadayadayada. Okey. Mata dah cukup
juling dah baca list ni. List itu diletak tepi dan diari
harian pula diambil. Membaca pula homework
yang diberi cikgu-cikgu terchenta.
Boleh pengsan kat situ bila baca list!
Alahai.
Aku mengetapkan bibir sebelum menutup
semula diari tu. Weh, ni baru bulan Mac,
monologku. Entah apa-apa entah yang akan
terjadi bila dah tengah tahun nanti. Sewel kot.
Haih la.. ni belum masuk zaman Universiti
or kerja. Sedikit demi sedikit, aku mula
memahami perasaan seniors dan kakak-kakak
aku dulu.

Berasa malas nak menyelesaikan tugasan yang
diberi, aku membuka New Tab. Melihat blog aku.
Sesudah itu, aku melawat pula blog kawan-kawan
yang selalu aku singgah; blog Hannan dan blog Chazo.
Memang dah macam jadi rutin harian aku untuk
melihat post-post terbaru Hannan dengan Chazo.
Entah kenapa.
Sebab dua orang manusia tu je kot yang rajin update.
Huhu. I mean, dalam kalangan kawan ah.

So. Blog Chazo.
Aku mula membaca satu per satu post Chazo. Chazo
ni jenis yang sentimental sikit. Suka sangat
imbas memori-memori lama, yang mana selalu
membuatkan aku rasa sentimental sekali dan
layan blues sensorang depan lappy ni.

Hakikat sehakikat hakikatnya, aku memang betul
terkejut baca blog Chazo. Kebiasaannya, aku tahulah
serba-serbi sedikit tentang memori-memori yang diimbas
Chazo. Tapi sekarang, aku hanya mampu terkebil-kebil je.
Macam,
"Bila masa ni?"
"Tak ingat pun."
"Apa yang dah berlaku?"

Dan lepas itu, barulah aku tersedar.
Aku dah lama gila tak lepak dengan Chazo.
Sebelum ni, mula dari zaman Tingkatan 2 sampailah 3,
memang aku selalu gila dok dengan minahchi ni. Buat
benda-benda sewel, senget tak betul tu memang sesuai
dibuat dengan Chazo ni ha. Huhu. Tapi sekarang,
dia dah busy dengan Caklempong, Robotik dia,
aku pulak dengan Cyber Briged dan Silat dan Sofbol.
Serempang dua.
Bukan dengan Chazo jer.
Kekadang terkejut bila terdengar gosip-gosip
terbaru pasal kawan-kawan yang aku rasa aku
rapat. Aku rasa, aku rapat, ulang suara.
Berkerut je dahi bila dok mendengar tu.

Lamanya tak lepak dengan diorang.
Lama tak dengar cerita.
Nampak je macam duduk satu sekolah,
tapi macam dah berbulan tak bertentang mata.
Apa dah jadi ni? Hairan juga. Hairan. Fikir
punya fikir, tiba-tiba kata-kata Syira dulu menyentak
akal aku.

"Busy. Percayalah cakap aku, nanti korang semua busy
gila nak mati sampai dah takde masa nak lepak sama-
sama. Sedar tak sedar nanti dah makin tak rapat." Itulah
kata-kata Syira dahulu, dan begitu yakin sekali aku
menafikan kata-katanya dahulu. Sekarang dah memang
terbukti dah kata-kata Syira.
Ay Ray, what is happening to you?
Dan aku termangu-mangu seorang diri depan lappy.
Zaman Form Four.
Zaman Berubah.
Musykil.
---------------------------------------------------------

So. Tamat. Haha. Macam tergantung kan
cerita ni? Alahai, ada ke orang baca?
Hm, tapi macam betullah kan.
Orang selalu tak perasan waktu dah makin
pantas berlari, meninggalkan kita dan memori.
Sedar tak sedar, orang jiran sebelah dah
ada tiga orang anak, orang belakang rumah
pula dah terbang, makcik seberang jalan
dah kahwin lagi.
Apa dah jadi?
Memang tak sedar.
Sebab kita tak sedar, kita diragut
oleh kesibukan duniawi.
Haih la haih la.

Okey. Hanya coretan hati.
Nak percaya ke tak?
Up to you, as you are the readers.
I am just the lone storyteller.
Apa pun, thanks kepada sesiapa yang
baca sampai habis yer. Appreciate that!


Night.
Sekian,

+ comment (0) | back to top?


Friday, 13 March 2015 @ 9:16 am
+ comment (2)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.
Indeed it is a pleasure morning, so I am gonna just make
another post. Yesterday was a quite special day to me,
12 March 2015,
the date when I was born into this world.
I didn't get much things though, but I honestly
don't care. Har. 
So, yesterday I was kinda refreshing 
my childhood memories.
I remembered, when I was a kid, I was very
close with my cousins, Husna, Amalina and Dina
since I went to their house many times.
We played dolls, acting, uhh.. masak-masak,
hahahaha. But playing dolls was our favourite.
We would make squeak and small voice,
like,

"Awak awak nak pergi manaaa?"
"Pergi rumah mak kita la!"

Oh God. Hahaha. Yes, and sometimes we would
make the fluffy dolls to be business people,
and used the Jutawan money. Huhu. We also
liked to play the Lego stuff, like, building
houses and places and, well yeah, played the
dolls again. 
We went out the house sometimes.
and played run-and-catch or something like that.
Or bicycles?
And then, right after we got home from schools,
we would wait until 2pm for a horn sound.
The Apek jual jajan.
Wuhuhu. I really liked that Apek, he was nice
and had all the friendly aura. I wasted my money
to buy his jajans even though sometimes I was lazy
to eat. Ngeh xD
Oh yes, there was one time, I played with my sister,
with dirt. We made a snowman, but using dirt.
It was creative, okay? xD So maybe, dirtman?
Lol. I won't elaborate that word.
And so, while refreshing those memories yesterday,
I watched the kids today.
(That sentence makes me look old//
I am very young okay)
Their new toys now are gadgets.
Aha. Cliche.
But that's the truth, don't you agree?
They play kids game on Tab or smartphone.
True to say, I am still a teenager,
and I am also influenced by the gadgets thingy,
but honestly, I am so glad that I had the chance
to play like old time kids, even though not really
"old time". Uhu.
But still,
I always think,
kids should play with dirt. Should be dirty.
Dirty and selekehh define kids.
(Though the world now is full of new 
strange things, strange virus and strange criminals).
Oops.
Okaayy gotta go. See you later and
thanks for reading!!


Sekian.

+ comment (2) | back to top?


Sunday, 8 March 2015 @ 8:52 pm
+ comment (1)

Assalamualaikum to all muslims and hello to everyone.

So am I still waiting
For the world to stop hating
Can't find the good reason
Can't find hope to believe.

He he. Intentionally I put the lyric of
STILL WAITING by Sum 41,
since I found that the lyric has some
deep meanings, about the world.

Anyway.

April is coming.
APRIL = BUSY DAYS aka BOOM!
Haha huhu. This is because there are
waaaay to many competitions that are
going to be held in April.
[Suddenly Your Lies in April pops in my head]
I will have to face Silat, Sofbol and LRK
competitions in April. Aiyayayai.
Because I really do need to collect
certifications now to pass interviews
for universities. Wuuu.
And then,
hopefully,
after April, my days will pass
peacefully so that I can focus on
examinations.
Har.
Ok dah bye.

Sekian.

+ comment (1) | back to top?



Hey. You may call me Ray. I am Malaysian and proud to be the last 90s. Still young. Currently, in love with a few English bands like FOB, MCR, Skillet, Green Day, Simple Plan, BunkFace, One OK Rock, Alexandros and etc etc. Also like anime and good music. Life is quite busy lately but hey I still have to enjoy it before it ends right? Ask anything at Cbox! Woohoo!


Meganefetishh
Hana
Nichi
ShiroUsagi
Laika
Are-Qil
Apple
Dikna
Syira
KawaiiGurlz Rifa
Syafiya
Nai
Misaki
ChikiEnna


Najian
Maria
NadhiELF
HanaFlameHaze
AiSenpai
Ann
Kechek
Fara
HK
VivianIbra AnaLoque
Syahril
Anis
Ay
link

November 2012
December 2012
January 2013
February 2013
March 2013
April 2013
May 2013
June 2013
July 2013
August 2013
September 2013
October 2013
November 2013
December 2013
January 2014
March 2014
April 2014
May 2014
June 2014
July 2014
August 2014
September 2014
October 2014
November 2014
December 2014
January 2015
February 2015
March 2015
April 2015
May 2015
July 2015
August 2015



designer
designer (blog)
code (navigations)
code (menus)
pattern
font
brushes
software